Bij het zetten van een tatoeage of piercing worden er veranderingen aangebracht aan de huid. Dit is nooit helemaal zonder risico. Daarom gelden er strenge eisen voor tattooshops en piercingstudio's. Er zijn bijvoorbeeld wettelijke regels voor hygiëne, inkten en kleurstoffen. De NVWA controleert samen met de GGD of ondernemers zich hieraan houden.
Aan welke eisen moet ik voldoen als ik tattoos of piercings zet?
U werkt volgens de wettelijke eisen als u op deze manier werkt:
- Werk hygiënisch
Door schoon en netjes te werken beschermt u uw klanten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u regelmatig uw handen wast en dat uw naalden steriel zijn. Houd de officiële hygiënerichtlijnen aan. - Werk met een vergunning
U mag alleen tatoeages of piercings zetten op een locatie met een vergunning. Lees meer over werken met een vergunning. - Gebruik veilige inkten en kleurstoffen
Tatoeage-inkt moet volgens de wet steriel zijn. Verder verbiedt de wet bepaalde kleurstoffen, omdat die een gezondheidsrisico opleveren. De regels voor kleurstoffen zijn in 2022 en 2023 strenger geworden. - Houd u aan de leeftijdgrens
U mag alleen een tatoeage of piercing zetten bij personen van 16 jaar of ouder. Bij jongeren van 12 tot 16 jaar mag dit als een van de ouders (of de voogd) erbij is en toestemming geeft. Bij deze leeftijdsgroep is het volgende niet toegestaan: een piercing in de geslachtsdelen, een tepelpiercing bij meisjes, een tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Bij kinderen onder de 12 mag u wel gaatjes in de oren schieten.
Welke eisen gelden voor permanente make-up?
Dezelfde regels als bij het tatoeëren. Want permanente make-up (PMU) is volgens de wet hetzelfde als een tatoeage. Net als bij een tattoo wordt er een kleurstof of pigment in de huid geïnjecteerd. Het verschil is dat de inkt in een andere huidlaag komt. Schoonheidssalons die permanente make-up aanbrengen, moeten dus ook een vergunning aanvragen.
Meer informatie voor ondernemers
Wilt u meer informatie over het werken als tattoo artist, body piercer of PMU-specialist? Er zijn verschillende brancheorganisaties waar u terecht kunt:
- Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK)
- Association of Professional Piercers Benelux (APP Benelux)
- Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging (ANBOS)
Waar moet ik op letten als ik een tattoo of piercing laat zetten?
Ga naar een studio met een vergunning. Dan weet u zeker dat er veilig en hygiënisch wordt gewerkt. Het RIVM heeft een openbare database: hierin staan alle locaties met een vergunning.
Heeft u een allergie? Bekijk het etiket van de inkt en controleer de ingrediënten. Twijfelt u? Maak eventueel een foto van het etiket van de inkt en overleg eerst met uw (huis-)arts. Voorafgaand aan de behandeling ontvangt u van de tatoeëerder een toestemmingsformulier, hier moet ook informatie over de gebruikte inkten in staan. Bewaar dit formulier goed. Als u in de toekomst huidklachten krijgt, weet de arts welke stoffen er in de inkt zitten. Dit maakt het onderzoek makkelijker.
Op de website veiligtatoeërenenpiercen.nl leest u waar u nog meer op kunt letten als u een tattoo laat zetten. Hier leest u ook hoe u een tattoo of piercing moet verzorgen.
Meld overtredingen bij ons
Werkt een tatoeëerder of piercer zonder vergunning? Of houdt hij of zij zich niet aan de leeftijdsgrenzen? Meld dit dan bij ons.
Werkt een tatoeëerder of piercer niet hygiënisch? Meld dit dan bij de GDD.
Ontevreden over de kwaliteit van uw tattoo?
De NVWA en GGD zien erop toe dat een tatoeage of piercing veilig en hygiënisch geplaatst wordt. Wij spelen géén rol bij geschillen over de kwaliteit van een tatoeage of piercing. Probeer er zelf met de artiest uit te komen of schakel een consumentenorganisatie in.
Hoe houdt de NVWA toezicht?
U bent er zelf verantwoordelijk voor dat uw werkwijze en materialen aan de wettelijke eisen voldoen. Wij houden hier toezicht op, samen met de GGD. Wij voeren inspecties uit bij:
- tattooshops
- piercingshops
- schoonheidssalons die permanente make-up aanbieden
- groothandels voor tatoeage en piercingmateriaal
Onze inspecteurs kunnen onaangekondigd langskomen. Zij controleren of u zich als ondernemer aan de wettelijke eisen houdt. U bent verplicht om mee te werken aan de inspectie. Als wij een overtreding zien kunnen we een boete of andere maatregel opleggen. Dit doen wij volgens ons interventiebeleid.
Bekijk onze inspectieresultaten.