Wettelijke eisen voor producenten, importeurs en leveranciers van attracties of speeltoestellen
Bent u producent, importeur of leverancier van attractie- of speeltoestellen? Lees aan welke veiligheidseisen u moet voldoen voordat u een toestel op de markt brengt. Deze eisen gaan over ontwerpen, fabriceren of importeren.
Laat het attractie- of speeltoestel keuren
Elk nieuw type toestel moet worden gekeurd. Laat uw toestel daarom keuren door een aangewezen keuringsinstelling (AKI). De AKI controleert of het toestel voldoet aan de veiligheidseisen uit het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen 2023 (WAS 2023).
Gaat het om een toestel dat in serie wordt gemaakt? Dan geldt de keuring en het certificaat voor elk exemplaar van hetzelfde merk en type dat daarna uit de fabriek komt.
Bij verandering van het ontwerp of een andere manier van produceren moet u altijd een nieuwe typekeuring aanvragen.
Goedkeuring op toestel en certificaat
Als het toestel is goedgekeurd, dan maakt de AKI een certificaat en een merk van goedkeuring (MvG) voor het toestel. Het merk van goedkeuring is een plaatje op het toestel. Op het plaatje staat een uniek registratienummer. Hiermee is altijd direct duidelijk wie de fabrikant is en wie het toestel heeft gekeurd. Op het plaatje ‘Merk van Goedkeuring’ staat ook wanneer herkeuring nodig is.
De AKI zet het unieke registratienummer in het Registratiesysteem Attracties en Speeltoestellen (RAS). Hierin kunnen gemeentes, de AKI en wij opzoeken of het toestel is goedgekeurd.
Verschil tussen speeltoestel en attractietoestel
- Een certificaat van goedkeuring voor een speeltoestel is onbeperkt geldig. Attractietoestellen moeten periodiek worden gekeurd. Dat is 1 keer per jaar, per 2 jaar of per 3 jaar.
- Speeltoestellen krijgen alleen een merk van goedkeuring als ze in serie zijn geproduceerd. Unieke toestellen krijgen geen MvG.
Zet de productgegevens op het toestel
Zet de volgende gegevens op het toestel:
- naam en adres van de fabrikant of importeur
- serie- of typeaanduiding
- serienummer
Deze gegevens moeten duidelijk zijn, onuitwisbaar, en hetzelfde zijn als de gegevens op het certificaat. Zo is altijd direct duidelijk waar het toestel vandaan komt en wanneer het gemaakt is. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als het toestel een fabricagefout blijkt te hebben. Toestellen uit dezelfde serie kunnen dan snel opgespoord worden.
Maak een technisch dossier en bewaar dit
Maak een technisch constructiedossier. Bewaar dit minimaal 10 jaar na de verkoop van het laatste speeltoestel van de betreffende serie. U moet dit dossier altijd kunnen laten zien aan een keuringsinstelling. Wij kunnen er ook om vragen bij een controle.
Maak een gebruiksaanwijzing en lever deze mee
U moet voor elk attractie- of speeltoestel een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing maken. Deze moet u altijd meeleveren met het toestel. Met deze gebruiksaanwijzing kan de exploitant of beheerder het toestel veilig installeren, monteren en demontoren, laten gebruiken, inspecteren en onderhouden.
Waar staat dit in de wet?
U vindt de voorschriften voor het ontwerpen en maken van een attractie- en speeltoestel in artikel 5 tot 8 van het WAS. In combinatie met Bijlage I en II.