Inspectieresultaten zware metalen in speelgoed 2024
Van sommige zware metalen is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom mogen ze maar beperkt gebruikt worden in speelgoed. In 2024 onderzocht de NVWA 37 stuks speelgoed op de aanwezigheid van deze zware metalen. We controleerden of het speelgoed voldeed aan de wettelijke eisen.
In het kort: alle producten voldeden aan de migratie-eisen
In veel verschillende consumentenproducten zitten zware metalen. Ook speelgoed kan zware metalen bevatten. Die kunnen bijvoorbeeld aanwezig zijn in de verflaag van geverfd houten speelgoed en in het stof dat vrijkomt uit speelgoedkrijt.
Een hoog gehalte aan zware metalen kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Kinderen lopen meer risico, omdat zij een lager lichaamsgewicht hebben dan volwassenen. Daarom gelden binnen de Europese Unie (EU) strenge regels voor zware metalen in speelgoed. Er mogen bijvoorbeeld niet te veel zware metalen migreren (vrijkomen) uit speelgoed. Deze regels zijn vastgelegd in de Europese Speelgoedrichtlijn (2009/48/EG). Hierin staan de migratielimieten van 18 zware metalen.
Van april tot en met juni 2024 onderzochten wij geverfd houten speelgoed en speelgoedkrijt voor verschillende leeftijden. In totaal onderzochten we 37 stuks speelgoed op de migratie van zware metalen. Hierbij zagen we geen overtredingen.
Ook controle op etikettering
We controleerden ook of het speelgoed voldeed aan de eisen voor etikettering. De eisen hiervoor staan ook in de Speelgoedrichtlijn. Op het etiket moeten onder meer de gegevens van de fabrikant of importeur vermeld staan, en ook een CE-markering en leeftijdsaanduiding. Op 2 van de 37 onderzochte producten stond niet vermeld voor welke leeftijd het speelgoed was.
Inspectieresultaten
We keken naar geverfd houten speelgoed en speelgoedkrijt voor kinderen boven de 2 jaar. Het ging om producten van 33 verschillende merken. De producten waren afkomstig van leveranciers van speelgoed, speelgoedwinkels, warenhuizen en online webshops.
We bemonsterden de producten en voerden een chemisch onderzoek uit in ons laboratorium voor chemische productveiligheid. In het onderzochte speelgoed werd nergens een overschrijding van de migratielimieten vastgesteld voor 18 verschillende soorten zware metalen:
- aluminium
- antimoon
- arseen
- barium
- borium
- cadmium
- chroom-3
- chroom-6
- kobalt
- koper
- lood
- mangaan
- kwik
- nikkel
- seleen
- strontium
- tin
- zink
Onduidelijkheid over lood, barium en tin
Tijdens het uitvoeren van het onderzoek vormde zich een neerslag van lood, barium en tin. Dit betekent dat de stoffen niet oplosten in vloeistof maar een vaste stof vormden. Daardoor konden ze niet gemeten worden. We kunnen dus niet met zekerheid stellen of de onderzochte producten aan de limiet voor lood, barium en tin voldoen.
De NVWA maakt gebruik van de onderzoeksmethoden uit de Europese normen voor de veiligheid van speelgoed. Mogelijk is de samenstelling van de grondstoffen in krijt veranderd, waardoor de huidige onderzoeksmethode niet meer geschikt is. Wij hebben het ontstaan van neerslag gemeld bij de Nederlandse normcommissie Veiligheid van speelgoed, met het verzoek de onderzoeksmethode voor krijt aan te passen.
Hoe hebben wij gehandhaafd?
Op 2 producten stond geen leeftijdsaanduiding. Het betrof een gering risico. De betreffende bedrijven kregen een mondelinge mededeling en moesten het etiket aanpassen.
Vervolgaanpak: wij blijven toezicht houden
In Nederland willen we voorkomen dat speelgoed een gevaar oplevert voor kinderen. Daarom worden er strenge eisen gesteld aan speelgoed. Wij zien erop toe dat deze eisen worden nageleefd door fabrikanten, importeurs, groothandels en detaillisten.
Ook in 2025 zullen wij vooral risicogericht toezicht houden. Dit doen we onder meer door te reageren op meldingen en door onderzoek te doen naar risicovol speelgoed. Daarnaast voeren we herinspecties uit bij bedrijven waar we vaker overtredingen constateren.