Definitie klassen A, B en C
Met ingang van 14 december 2019 is Verordening (EG) Nr. 854/2004 vervangen door Verordening (EU) 2017/625. In Uitvoeringsverordening (EU) 2019/627 zijn specifieke voorschriften vastgelegd voor de verschillende klassen: A, B en C.
Klasse A
Gebieden waar levende tweekleppige weekdieren mogen worden verzameld voor directe menselijke consumptie. In de levende tweekleppige weekdieren uit deze gebieden moeten 80% minder dan 230 kve E.coli per 100 gram schelpdiervlees en schelpdiervocht gemeten worden. De resterende 20% van de monsters mag niet meer dan 700 kve E.coli per 100 gram schelpdiervlees en schelpdiervocht bevatten.
Klasse B
Gebieden waar levende tweekleppige weekdieren mogen worden verzameld, maar alleen voor menselijke consumptie op de markt gebracht worden na behandeling in een zuiveringscentrum of na heruitzetting. In de levende tweekleppige weekdieren uit deze gebieden mag 90% van de monsters niet meer dan 4.600 kve E.coli per 100 gram schelpdiervlees en -vocht gemeten worden. De resterende 10% van de monsters mag niet meer dan 46.000 kve E.coli per 100 gram schelpdiervlees en schelpdiervocht bevatten. Met de opmerking dat Nederland geen heruitzettingsgebieden kent.
Klasse C
Gebieden waar tweekleppige weekdieren mogen worden verzameld, die echter pas na langdurige heruitzetting in de handel mogen worden gebracht. In de levende tweekleppige weekdieren uit deze gebieden mogen niet meer dan 46.000 kve E.coli per 100 gram schelpdiervlees en -vocht gemeten worden.