Wat valt er precies onder risicodragend materiaal?
Niet alle materialen (organismen, planten, grond en groeimedia) zijn risicodragend. De NVWA schrijft alleen inperkende maatregelen voor als ze in de wet als risicodragend zijn aangemerkt en invoer, verkeer en onderzoek verboden is.
Import van en onderzoek aan risicodragend materiaal is in 3 gevallen verboden zonder geldige R&D-fyto-ontheffing
Onder strikte voorwaarden is alleen voor onderzoeksdoeleinden invoer, verkeer en onderzoek toegestaan. Hierbij gaat het om de volgende risicodragende materialen:
- Quarantaineorganismen, materialen en grond die onderĀ Verordening EU 2016/2031 vallen (Annex I, II en VI genoemde invoerverboden).
- Materialen die niet voldoen aan de invoereisen in Verordening EU 2016/2031 Annex VI, VII en VIII, (FC ontbreekt), waardoor import niet is toegestaan.
- Organismen en materialen die op basis van een NVWA-risicoanalyse zijn aangemerkt als quarantaine waardig materiaal en te vinden zijn in het Register Q-organismen.
Onderzoek aan deze risicodragende materialen is verboden wanneer het ontvangende veredelingsbedrijf, onderzoeksinstelling of laboratorium niet in het bezit is van een geldige ontheffing R&D Fyto.