Ik heb een vleermuis gevonden. Wat moet ik doen?
Dat hangt ervan af of de vleermuis dood is of nog leeft. Raak het dier in ieder geval niet met uw blote handen aan.
Levende vleermuis
Over het algemeen zijn vleermuizen erg schuw. Als een vleermuis niet wegvliegt, is het dier waarschijnlijk ziek. Misschien heeft de vleermuis rabiës (hondsdolheid). Pak het dier daarom niet op.
U kunt de dierenambulance bellen op nummer 0900 – 02 45. Ook kunt u een melding doen bij de vleermuisopvangcentrum in uw regio.
Heeft de vleermuis u gebeten of is er ander contact geweest met een mens? Dan is er een risico op rabiës. Ga direct naar de huisarts. Doe ook een melding bij de NVWA.
Levende vleermuis in huis
Zit er een vleermuis in uw huis? Kijk dan eerst of het dier zelf nog weg kan vliegen. Open het raam en doe het licht uit, zodat de vleermuis naar buiten kan vliegen.
Vliegt de vleermuis niet weg? Zet het dier dan buiten. De veiligste manier om dit te doen is door een bakje, doosje of bloempot over de vleermuis te plaatsen en er een kartonnetje onder te schuiven. U kunt het geheel dan oppakken en naar buiten verplaatsen. Draag stevige handschoenen terwijl u dit doet.
Kan de vleermuis niet meer vliegen of wilt u hem zelf niet weghalen? Bel dan de dierenambulance op nummer 0900 – 02 45.
Dode vleermuis
Een dode vleermuis kunt u afvoeren volgens de regels van uw eigen gemeente. Vraag de milieudienst om informatie. U kunt de vleermuis ook aanbieden voor onderzoek bij het onderzoeksinstituut Wageningen Biovetinary Research (WBVR). Het WBVR onderzoekt dan of het dier rabiës heeft. Op de website van de WBVR staat hoe u de vleermuis veilig kunt opsturen.