Is een bloedtest verplicht?

Reist u met uw hond of kat vanuit een land buiten de Europese Unie (EU) met een hoog risico op rabiës (hondsdolheid)? Dan is een bloedtest verplicht als u naar Nederland komt. Hier leest u wat de bloedtest is en hoe u hieraan kunt voldoen.

Wat zijn landen met een hoog risico op rabiës?

U reist vanuit een land met een hoog risico op rabiës als het land niet op de lijst op deze EU-website staat. Of check in onze regelhulp of uw dier vanuit een hoog-risicoland reist.

Wat is de bloedtest?

De bloedtest meet de hoeveelheid antistoffen tegen rabiës in het bloed. De bloedtest wordt ook wel titerbepaling genoemd. De test toont aan of het dier voldoende tegen rabiës is beschermd. En of de rabiësvaccinatie goed werkt. Het is geen test om te weten of het dier rabiës heeft.

Wanneer moet ik bloed laten afnemen voor de test?

Laat minimaal 30 dagen na de rabiësvaccinatie door een dierenarts bloed afnemen voor de bloedtest. Is uw hond of kat korter dan 30 dagen geleden gevaccineerd en was de vaccinatie daarvoor nog geldig? Dan hoeft u geen 30 dagen te wachten en kunt u meteen bloed laten afnemen.

Waar kan het bloed onderzocht worden?

Het bloedmonster moet onderzocht worden in een erkend laboratorium. Bekijk op deze EU-website de lijsten met erkende laboratoriums in EU-landen en in landen buiten de EU. Niet elk land heeft een erkend laboratorium. De dierenarts mag het bloedmonster naar een ander land opsturen om het daar te laten onderzoeken.

Wanneer is het resultaat van de bloedtest goed?

Het resultaat is goed als de uitslag van de bloedtest 0,5 IE/ml of hoger is. U moet de uitslag van de bloedtest tijdens uw reis bij u hebben. Dit mag ook een kopie zijn. Reist uw dier op een EU-gezondheidscertificaat? Dan moet op de kopie een stempel en handtekening staan van de dierenarts van de overheid van het land waar uw dier vandaan reist. De bloeduitslagen worden na aankomst gecontroleerd op echtheid.

Hoe lang is de bloedtest geldig?

De bloedtest blijft het hele leven van het dier geldig. U moet uw dier dan wel steeds op tijd opnieuw tegen rabiës laten vaccineren. Dat betekent dat u uw dier laat vaccineren voordat de vorige vaccinatie verloopt.

Hoe lang moet ik wachten voordat mijn huisdier naar Nederland mag reizen?

Laat u de bloedtest buiten de EU doen? Pas 3 maanden na een goede bloedtest kunt u naar Nederland of een ander EU-land vertrekken. Het kan namelijk een paar maanden duren voordat het dier ziek wordt nadat het besmet is geraakt. Als het dier tijdens de 3 maanden wachttijd geen symptomen van rabiës laat zien, is het veilig dat uw dier naar Nederland komt.

Voorbeeld

De bloedafname is op 10 mei. De wachttijd gaat dan in op 11 mei. U kunt met uw dier vanaf 11 augustus naar de EU reizen.

Gaat u op vakantie vanuit Nederland naar een hoog-risicoland en komt u daarna weer terug?

Laat de bloedtest in Nederland doen voordat u vertrekt naar een hoog-risicoland. Dan hoeft u niet 3 maanden te wachten.

Voorbeeld

U bent met uw hond op vakantie naar Turkije. U heeft in Nederland een bloedtest laten doen, en het resultaat was goed. U hoeft niet 3 maanden te wachten voor u met uw hond terug kan komen naar Nederland.