Transportdocumenten voor vervoer binnen Nederland
Zowel in de nationale Meststoffenwet als in de Europese Verordening dierlijke bijproducten zijn regels opgenomen over documenten die bij het binnenlands transport van mest aanwezig moeten zijn. Hoe verhouden die documenten zich tot elkaar?
Wat zijn de regels?
- Het Uitvoeringsbesluit meststoffenwet schrijft het gebruik van het Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (VDM) voor. In de Uitvoeringsregeling meststoffenwet is een model hiervoor opgenomen.
-
De Verordening dierlijke bijproducten schrijft voor dat dierlijke bijproducten - waaronder mest - bij vervoer vergezeld moeten gaan van een handelsdocument. In Uitvoeringsverordening dierlijke bijproducten is opgenomen welke gegevens daar op moeten staan, maar voor vervoer binnen Nederland is er geen verplicht model.
Wat betekent dit?
- Op het VDM is ruimte voor alle gegevens die op een handelsdocument dierlijke bijproducten moeten staan. Vul het VDM dus volledig en correct in, dan voldoet u met één document aan zowel de Meststoffenwetgeving als de Verordening dierlijke bijproducten.
- Er zijn ook situaties waarin een VDM niet verplicht is, maar een handelsdocument dierlijke bijproducten wel.