Controle op vanggewas na maisteelt
Landbouwers moeten na de maisoogst op zand- en lössgrond een vanggewas telen. Ook landbouwers met een derogatievergunning moeten een vanggewas na de maisoogst telen op klei- en veengrond in NV-gebieden. Vanggewassen nemen de stikstof van mest op die niet is opgenomen door de mais. Stikstof komt daardoor niet in het grondwater terecht. De NVWA controleert of u zich aan deze regel houdt.
Controle op zaaien vanggewas
Wij controleren of u na de maisoogst een vanggewas heeft ingezaaid. Doordat we niet alle landbouwbedrijven kunnen controleren, houden we vooral toezicht op locaties waar de risico's het grootst zijn.
Lees meer over het zaaien van een vanggewas na maisteelt bij de RVO.
Wat gebeurt er als ik geen vanggewas teel na de maisoogst?
Teelt u geen vanggewas na de maisoogst? Dan bent u in overtreding en kunt u een boete krijgen. Als wij een overtreding zien, dan maken wij een proces-verbaal op. Deze sturen wij naar het Openbaar Ministerie. Zij beslissen over de afhandeling ervan.
Heeft u derogatie en teelt u geen vanggewas na de maisoogst? Dan rapporteren wij dit ook aan RVO. RVO beslist over de afhandeling ervan.
Krijgt u GLB-subsidie en teelt u geen vanggewas na de maisoogst? Dan rapporteren we dit ook aan RVO. RVO beslist over de afhandeling ervan.
Waar staat dit in de wet?
De wettelijke regeling over vanggewas staat in artikelen 4.1193-4.1194 en 4.1211-4.1213 van het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL). De regels voor landbouwers met derogatie staan in artikel 25c van de Uitvoeringsregeling meststoffenwet.