Aandachtspunten voor kopers van levensmiddelen op markten en evenementen

Koopt u eten bij een kraam? Controleer dan of het eten hygiënisch is bereid en bewaard. Zo voorkomt u een voedselvergiftiging.

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat kan komen door het eten van bedorven vlees, vis, salades of zuivel. Ook voedsel dat is bereid met vies keukengerei kan leiden tot voedselinfecties.

Let op of de levensmiddelen die u bij een kraam koopt, hygiënisch zijn bereid en bewaard.

Bijvoorbeeld:

  • In de kraam moet (stromend) water en zeep aanwezig zijn waarmee de bereider/verkoper zijn handen wast.
  • De ruimte en het materiaal waarmee de bereider/verkoper werkt, moeten schoon/goed schoon te maken zijn.
  • De ondernemer moet ervoor zorgen dat er geen vuil in het eten kan waaien.
  • De ondernemer moet ervoor zorgen dat omstanders het eten niet kunnen aanraken.
  • Bederfelijke etenswaren moeten goed gekoeld worden bewaard.
  • Bereid, warm eten moet voldoende warm worden gehouden.
  • Levensmiddelen mogen niet direct op de grond staan.
  • Langslopende dieren mogen niet bij de levensmiddelen komen.