Risico's van textiel

Textiel kan bijvoorbeeld brandgevaarlijk zijn, gevaarlijke koorden bevatten of bepaalde chemische stoffen bevatten die schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Brandgevaar

Textiel met bepaalde eigenschappen vat vooral vlam als het weefsel in aanraking komt met open vuur. Denk daarbij aan:

  • Wijdvallende kleding bij een brandende kaars. Omdat er meer zuurstof beschikbaar is, vat de stof sneller vlam en verspreid zich sneller dan bij nauwsluitende kleding.
  • De structuur van de stof. Een dicht geweven doek vat minder snel vlam dan los geweven doek waar makkelijk zuurstof bij kan.
  • De samenstelling van de vezels. Plantaardige vezels zoals katoen zijn makkelijk ontvlambaar en de vlammen verspreiden zich over het hele kledingstuk. Synthetische vezels als nylon en polyester vatten geen vlam, maar smelten bij contact met vuur. De smeltdruppels veroorzaken ernstige brandwonden.

Verstikkingsgevaar bij kinderkleding

De koordjes aan capuchons of andere delen van kinderkleding kunnen tijdens het spelen verstikkingsgevaar of ernstige verwondingen opleveren, als deze blijven haken of hangen achter bijvoorbeeld een glijbaan of een fiets. Daarom zijn er verboden en beperkingen bij het bevestigen van koorden en treksluitingen in kleding voor kinderen tot 14 jaar.

Schadelijke chemische stoffen

Bij de productie van textiel gebruikt de producent verschillende soorten chemische stoffen om het materiaal bijvoorbeeld brandvertragend te maken of minder te laten kreuken. Deze stoffen zijn vooral bij contact met de huid schadelijk voor uw gezondheid of leiden tot een allergische reactie.