Dode landbouwhuisdieren, hobbydieren en dierentuindieren afvoeren
Er gelden strikte regels voor het verwijderen en verwerken van kadavers van landbouwhuisdieren, hobbydieren en dierentuindieren. Lees hier wat u moet doen als uw dier is overleden.
Voor wie is deze informatie?
Deze informatie is bedoeld voor:
- Houders van landbouwhuisdieren. Dit zijn dieren die gefokt of gehouden worden voor de productie van dierlijke producten, zoals melk, vlees, eieren en wol. Zoals varkens, runderen en gehouden wild.
- Houders van hobbydieren. Hobbydieren zijn landbouwhuisdieren die in kleine aantallen en zonder commercieel doel worden gehouden. Bijvoorbeeld paarden en hangbuikzwijntjes. Bij het verwijderen van dode hobbydieren moet u voldoen aan dezelfde eisen als voor dode landbouwhuisdieren.
- Houders van dieren in dierentuinen.
Deze informatie is niet bedoeld voor eigenaren van huisdieren zoals honden en katten. Voor het afvoeren van dode huisdieren gelden andere regels. Lees wat u met een dood huisdier kunt doen.
Regels voor afvoeren van dode dieren
De regels voor het afvoeren van dode landbouwhuisdieren, hobbydieren en dierentuindieren staan in de Regeling dierlijke producten.
Is uw dier overleden? Dit moet u doen:
- Meld het kadaver aan bij verwerkingsbedrijf Rendac. Doe dit uiterlijk op de eerstvolgende werkdag na het overlijden van het dier. Het verwerkingsbedrijf is verplicht om het kadaver uiterlijk de eerstvolgende werkdag na aanmelding op te halen om het te verwerken.
- Bied het kadaver op de met Rendac afgesproken plaats aan. De ophaaldienst van Rendac komt het kadaver daar ophalen. Zorg dat het kadaver is afgedekt en niet zichtbaar is voor voorbijgangers. Ook moeten dode dieren onbereikbaar zijn voor vogels, knaagdieren, honden, katten en ongedierte.
Dode paarden mogen ook naar erkend huisdierencrematorium
Voor paarden geldt een uitzondering. In plaats van afvoeren en verwerken door Rendac mag een dood paard ook verbrand worden in een erkend huisdierencrematorium. Bekijk de lijst met erkende huisdierencrematoria.
Is een handelsdocument verplicht voor het vervoeren van kadavers?
Voor het vervoeren van kadavers is geen handelsdocument nodig.
Regels voor bewaren van dode dieren
Bepaalde kadavers mag u een aantal dagen bewaren voordat ze worden opgehaald. Hiervoor moet u met Rendac een vast ophaaldag afspreken. U moet de kadavers op de werkdag voor de vaste ophaaldag aanmelden.
Voor het bewaren van kadavers gelden de volgende regels:
- Kleine kadavers tot 25 kg en kadavers van varkens tot 200 kg mag u maximaal 2 weken bewaren. U moet de dieren gekoeld bewaren, bij een temperatuur van maximaal 10 ºC. U kunt deze kadavers in speciale tonnen aanbieden aan de ophaaldienst van Rendac.
- Kadavers van pluimvee zoals kippen en eenden mag u maximaal 4 weken bewaren. U moet de dieren gekoeld bewaren, bij een temperatuur van maximaal 5 ºC. U kunt deze kadavers in speciale tonnen aanbieden aan de ophaaldienst van Rendac.
Overige kadavers mag u niet bewaren.
Wat moet u doen bij een stalbrand?
Dieren die bij een stalbrand zijn omgekomen moet u ook bij Rendac aanmelden. U moet met een aantal zaken rekening houden.
Verwijder resten van bouwmaterialen
Zijn de kadavers of resten van kadavers door de brand verontreinigd geraakt, bijvoorbeeld met bouwmaterialen van de stal? Kijk of het mogelijk is om het bouwmateriaal van de kadavers te scheiden. De brandweer kan de kadavers bijvoorbeeld schoonspuiten.
Waren de kadavers verontreinigd met asbest? En heeft u het asbest van het kadaver kunnen scheiden? Dan moet u aan Rendac een asbestvrij-verklaring kunnen overleggen. Deze verklaring moet u aanvragen bij een erkend asbestverwijderingsbedrijf.
Scheiding van andere materialen is niet mogelijk
Is het niet mogelijk om kadavers van andere materialen te scheiden? Geef bij uw aanmelding bij Rendac aan wat de toestand van de kadavers is. Hieruit moet blijken dat scheiding niet mogelijk is. Stuur bijvoorbeeld foto’s mee waarop dit te zien is.
Het is mogelijk dat Rendac de verontreinigde kadavers dan niet zelf kan verwerken. Het verwerkingsbedrijf zoekt in zo’n geval een andere manier om de kadavers te verwijderen. Rendac moet hiervoor een ontheffing aanvragen bij de NVWA. De wettelijke ophaalplicht van Rendac blijft gelden. Het bedrijf zal de afvoer van de verontreinigde kadavers coördineren.
Wat zijn de kosten voor het afvoeren van kadavers?
U betaalt aan Rendac de kosten voor het verwijderen en verwerken van kadavers. Dit is vastgelegd in artikel 3.3, 3.4 en 3.5 van het Besluit dierlijke producten. De tarieven worden gepubliceerd in de Staatscourant.
Waarom moet ik kadavers afvoeren?
Kadavers zijn onhygiënisch, trekken ongedierte aan en stinken. Als u dode dieren niet tijdig afvoert, kunnen ze een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen en dieren.