Advies van BuRO over landplatwormen in Nederland

Besteed in het Aanvalsplan invasieve exoten aandacht aan de risico’s van meeliftende exoten zoals platwormen en communiceer hierover naar de betrokken doelgroepen. Dit advies geeft BuRO aan de directeur van de directie Natuur van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Aanleiding onderzoek

Tijdens een veldonderzoek in enkele kassen en tuinen werden in korte tijd enkele soorten landplatwormen ontdekt die nieuw waren voor Nederland. Omdat er nog weinig bekend is over landplatwormen in Nederland, heeft Minyoo Advies in opdracht van BuRO een aanvullende verkenning uitgevoerd.

Aanpak

De onderzoekers van Minyoo Advies hebben samen met BuRO een selectie gemaakt van openbaar toegankelijke plekken met een grote kans om landplatwormen aan te treffen: verwarmde of onverwarmde kassen die aanwezig zijn in botanische tuinen, kleine dierenparken (zoals vlindertuinen) en grotere dierentuinen. Na toestemming van de eigenaar of beheerder hebben de onderzoekers op deze plaatsen gezocht naar landplatwormen. Locaties in privaat eigendom voor commerciële doeleinden zoals kwekerijen, tuincentra en plantenveilingen zijn voor dit onderzoek buiten beschouwing gelaten.

Resultaten van het onderzoek naar landplatwormen

  • In 16 van de 25 onderzochte kassen zijn 125 individuele landplatwormen gevonden, waarvan 101 uitheemse.
  • Uitheemse landplatwormen werden gevonden in 12 van de 25 onderzochte kassen.
  • Ten opzichte van een eerdere risicobeoordeling in 2020 zijn drie nieuwe uitheemse landplatwormsoorten waargenomen: kleine Australische tweestreep (Parakontikia ventrolineata), grote gevlekte landplatworm (Obama nungara) en een Europese soort (Microplana scharffi).
  • De Nieuw-Zeelandse landplatworm (Arthurdendyus triangulatus), de enige landplatworm die op de Unielijst van invasieve soorten staat, is niet gevonden.
  • De grote gevlekte landplatworm is een predator van verschillende bodemdieren, waaronder regenwormen. Van deze soort zijn 29 exemplaren aangetroffen in drie kassen en sinds 2020 is de soort op zeker vier plaatsen in Nederland in tuinen gemeld. Deze landplatworm is in procedure voor plaatsing op de Unielijst van zorgwekkende invasieve exoten.
  • Van alle andere aangetroffen uitheemse soorten wordt de kans op effecten ingeschat als laag.

Bijlagen