Chip, paspoort en registratie hond en kat
Houders van honden zijn verplicht hun dieren te registreren en te laten chippen. Sinds 1 november 2021 moeten eerste houders van honden er ook voor zorgen dat hun hond een hondenpaspoort heeft.
Waarom heeft mijn hond een chip, paspoort en registratie nodig?
Door het chippen, het paspoort én het registreren van alle pups kan de NVWA misstanden in de hondenfokkerij en illegale hondenhandel tegengaan. Door de identificatie en registratie (I&R) regels wordt inzichtelijk waar de honden vandaan komen. Iedere eerste houder in Nederland moet zich namelijk registreren bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Welke regels gelden voor mijn kat?
Voor katten die in Nederland zijn geboren geldt géén verplichting om het dier te chippen, een paspoort te geven en te registreren. Het is wel aan te raden. Een vermiste kat die is gechipt én geregistreerd bij een daarvoor aangewezen portaal is dan makkelijker te verenigen met zijn of haar baasje.
Komt de kat uit het buitenland? Of gaat u met uw kat naar het buitenland reizen? Dan moet het dier wel een chip en paspoort (of gezondheidscertificaat) hebben. Registreren bij een portaal is niet verplicht, maar net als dieren geboren in Nederland wel aan te raden. Hier vindt u meer informatie over reizen met huisdieren en het meenemen van een kat naar Nederland.
Waar moet ik op letten als ik een hond koop in Nederland?
Koopt u een hond in Nederland? Dan moet deze een chip, paspoort en registratie hebben voordat u de hond koopt. Uitgebreidere informatie over verschillende situaties kunt u vinden op de website van RVO.
Waar moet ik op letten als ik een hond of kat koop uit het buitenland?
Als het goed is, hoeft een hond of kat die uit het buitenland komt niet meer gechipt te worden: een geïmporteerde hond of kat moet namelijk al gechipt zijn voordat hij in Nederland aankomt. En honden en katten die uit de EU komen, hebben als het goed is al een EU dierenpaspoort. Is dat niet het geval? Dan is de hond of kat illegaal in Nederland gekomen.
Haalt u zelf een hond uit het buitenland? Dan bent u in Nederland de eerste houder van een hond en heeft u dus een UBN-nummer nodig. U krijgt dit unieke nummer door zich te registreren bij RVO. Uw dierenarts moet de hond uit het buitenland binnen 2 weken registreren bij een aangewezen databank. Meer informatie over chippen, paspoorten en registratie vindt u op de website van RVO.
Let op: volgens Europese regelgeving moet een eigenaar zelf de middelen leveren om een chip af te kunnen lezen als hij een hond of kat heeft met een chip die niet voldoet aan de Europese ISO-normen.
Hier vindt u meer informatie over het meenemen van honden en katten uit het buitenland en over de regels voor stichtingen dier honden of katten uit het buitenland halen.
Toezicht
Wij houden toezicht op de regels voor identificatie en registratie van honden, en kunnen bij overtreding handhaven. Die regels staan in het Besluit houders van dieren (hoofdstuk 3). Tijdens controles kunnen onze inspecteurs de gegevens raadplegen die zijn doorgegeven aan de aangewezen portalen om te zien of een hond correct is geregistreerd.
Als er een overtreding wordt vastgesteld, kunt u bijvoorbeeld een waarschuwing, boete of proces verbaal ontvangen. Hierbij volgen we het interventiebeleid. Bij het bepalen van de interventie letten we op de ernst van de overtreding(en) en de risico’s die verbonden zijn aan de situatie. Ook letten we op herhaalde overtredingen. Honden en katten worden niet zomaar door ons meegenomen. Dit gebeurt alleen als dierenwelzijn, diergezondheid of volksgezondheid ernstig in gevaar zijn.