Runderen exporteren naar EU-lidstaten met een hogere BVD-status
Als u runderen exporteert naar EU-lidstaten met een BVD-vrij status, dan mogen de dieren niet gevaccineerd zijn. Exporteert u naar een lidstaat met een uitroeiingsprogramma voor BVD? Dan mogen de dieren wel gevaccineerd zijn. BVD is Boviene Virus Diarree.
Wat is de BVD-status van belangrijke exportlanden?
Finland, Zweden, Oostenrijk en delen van Duitsland hebben de vrij status voor BVD. Andere delen van Duitsland hebben een goedgekeurd uitroeiingsprogramma voor BVD. Daarmee hebben deze landen een hogere BVD-status dan Nederland. De EU wil deze lidstaten met strengere wetgeving beschermen tegen insleep van de besmettelijke dierziekte BVD (boviene virus diarree). We leggen hieronder uit wat dit betekent voor veehouders.
Kijk voor een volledig overzicht van lidstaten met een ziektevrije status of uitroeiingsprogramma voor BVD in bijlage 1 van K-LV-RNDIU-04.
Ik wil runderen exporteren naar een lidstaat met een hogere BVD-status. Deze runderen zijn niet bestemd voor de slacht. Mijn bedrijf heeft geen EU-vrije BVD-status. Aan welke eisen moet ik dan voldoen?
De runderen mogen niet gevaccineerd zijn als de bestemming een lidstaat is met de BVD-vrij status. De dierenarts-practicus moet dit verklaren.
Heeft de lidstaat van bestemming een uitroeiingsprogramma voor BVD? Dan mogen de dieren gevaccineerd zijn. Let op: ze mogen niet naar een BVD-vrije lidstaat.
Zijn de dieren afkomstig van een bedrijf dat niet de EU-vrije BVD-status heeft? Dan moet u alle dieren individueel testen op (de afwezigheid van) het BVD-virus. U moet bovendien voldoen aan 1 van de 2 volgende mogelijkheden:
- Hou de dieren minimaal 21 dagen in quarantaine in een erkende quarantaine-inrichting. De drachtige runderen moeten na minimaal 21 dagen getest worden op antilichamen tegen het BVD-virus. Uiteraard mogen er bij deze test géén antilichamen gevonden worden.
OF - Test alle dieren op antilichamen tegen het BVD-virus. Drachtige runderen moeten bemonsterd zijn voor de inseminatie die tot hun dracht heeft geleid. Alle uitslagen moeten positief zijn. Dit is alleen mogelijk als de dieren gevaccineerd zijn (als de dieren naar een lidstaat met uitroeiingsprogramma voor BVD gaan) óf als de dieren een infectie met BVD hebben doorgemaakt, vóórdat de vrouwelijke runderen zijn geïnsemineerd. Let hierbij wel op het tijdstip van bemonstering: vrouwelijke runderen dienen bemonsterd te worden vóór de inseminatie en daarmee dus vóór de dracht.
Vraag de 'EU-vrij status voor BVD' aan
Heeft uw rundveebedrijf de 'EU-vrij status voor BVD’? Dan hoeven de runderen niet in isolatie in een erkende quarantaine inrichting. De runderen moeten in bepaalde gevallen nog wél individueel getest worden om de aanwezigheid van het BVD virus uit te sluiten.
U vraagt de EU-vrij status voor BVD aan via het Aanvraag- en inleverformulier verleningen.
U vindt de eisen in de Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/689, bijlage IV, deel VI, Hoofdstuk 1.
Let op: De eisen voor een 'EU-vrij status voor BVD' zijn strenger dan de eisen die de Gezondheidsdienst Deventer stelt aan een 'BVD-vrij-status'.
Bekijk de lijst met bedrijven die vrij zijn van BVD.
U voldoet aan de 'EU-vrij status voor BVD’
Als u voldoet aan de 'EU-vrij status voor BVD’, dan gelden bij export van runderen naar een EU-land met een BVD-status, de volgende voorwaarden:
Exporteert u runderen naar een EU-land met een ‘BVD-vrij’ status, zoals Finland? Dan mogen de runderen niet gevaccineerd zijn tegen BVD. De dierenarts-practicus moet dit verklaren. Bovendien moet aan 1 van de 2 volgende mogelijkheden voldaan zijn:
- In de laatste 4 maanden vóór vertrek, zijn er (met goed resultaat) dieren getest volgens het testregime dat gehanteerd wordt voor de EU-vrij status voor BVD.
OF - Vóór het vertrek zijn alle te exporteren dieren getest op antilichamen of op het virus.
Exporteert u runderen naar een EU-land met een goedgekeurd uitroeiingsprogramma voor BVD, zoals delen van Duitsland? Dan moet u voldoen aan 1 van de 2 volgende voorwaarden:
- In de laatste 4 maanden vóór vertrek, zijn er (met goed resultaat) dieren getest volgens het testregime dat gehanteerd wordt voor de EU-vrij status voor BVD.
OF - Vóór het vertrek zijn alle te exporteren dieren getest op antilichamen of op het virus.
Denk ook aan de IBR/IPV status van het land van bestemming!
Waar staat dit in de wet?
De strengere eisen voor exporteurs van runderen vindt u in de Diergezondheidsverordening (AHR).
Wat is BVD?
Op de website van de Gezondheidsdienst voor dieren vindt u meer informatie over de dierziekte BVD (boviene virus diarree).