Diervoeder: registratie- en erkenningsplicht
De Europese Verordening (EG) nr. 183/2005 vormt de wettelijke basis voor de registratie- en erkenningsplicht van diervoederbedrijven. Deze verordening heet ook wel de Diervoederhygiëneverordening,
Diervoederhygiëneverordening: verordening (EG) nr. 183/2005
De registratieplicht is opgenomen in artikel 9 van Verordening (EG) nr. 183/2005 (Diervoederhygiëneverordening). De erkenningsplicht voor bedrijven is vastgelegd in artikel 10, lid 1 of 3, van diezelfde verordening.
De erkenningsplicht uit artikel 10, lid 3 is van toepassing op de volgende activiteiten:
- vetmenging
- oleochemische productie van vetzuren
- productie van biodiesel
- ontgiften van diervoeders
Erkenning gemedicineerde diervoeders: Verordening (EG) nr. 2019/4
Houdt u zich bezig met de productie, de handel, het transport of de opslag van gemedicineerde diervoeders of tussenproducten hiervan? Dan is een erkenning voorgeschreven op basis van artikel 13 van Verordening (EG) nr. 2019/4.
Aan welke eisen moeten bedrijven voldoen?
De eisen waaraan geregistreerde en erkende diervoederbedrijven moeten voldoen zijn opgenomen in:
- bijlage II van de Diervoederhygiëneverordening
- Verordening (EG) nr. 2019/4 voor gemedicineerde diervoeders of tussenproducten daarvan
- Verordening (EG) nr. 2015/786 voor het ontgiften van diervoeders
Zie ook de informatie in het dossier Diervoeder.
Andere relevante eisen
Er zijn diverse andere Europese en nationale voorschriften en verplichtingen waaraan diervoederbedrijven zich moeten houden. Bijvoorbeeld voor:
- etikettering en claims: Verordening (EG) nr. 767/2009 (Marktverordening diervoeder)
- toevoegingsmiddelen: Verordening (EG) nr. 1831/2003
- dierlijke bijproducten: Verordening (EG) nr. 1069/2009
- overdraagbare dierziekten: Verordening (EG) nr. 999/2001 (TSE Verordening)
Zie ook de informatie in het onderwerp Diervoeder.