Algemene voorwaarden etikettering diervoeder
Etiketten van diervoeder moeten duidelijke informatie bevatten over de samenstelling en de herkomst. Welke voorwaarden gelden nog meer?
Waar moet de informatie op het etiket aan voldoen?
Duidelijke informatie over samenstelling en herkomst
Op het etiket van diervoeder moet staan wat erin zit en voor welke dieren het voeder bedoeld is. En u mag aan het diervoeder alleen eigenschappen toeschrijven die u waar kunt maken.
Duidelijk zichtbaar
Het etiket met verplichte gegevens moet op een opvallende plaats op de verpakking zitten.
Onuitwisbaar
De informatie mag niet te verwijderen zijn.
Goed leesbaar
De informatie op het etiket moet duidelijk en goed leesbaar zijn, en zijn opgesteld in een (officiële) taal van de lidstaat waar het diervoeder op de markt wordt gebracht.
QR-code op etiket
U mag geen QR-code gebruiken om te verwijzen naar wettelijk verplichte etiketteringseisen. Een uitzondering hierop zijn voeders voor gezelschapsdieren. In art. 19 van Verordening (EG) Nr. 767/2009 staat dat er voor voeders voor gezelschapsdieren een ‘ander passend communicatiemiddel’ gebruikt kan worden. Dit mag dus ook een QR code zijn.
Verkoop van diervoeders via webshops
Bij verkoop van diervoeders via webshops (koop op afstand) moet u ervoor zorgen dat de verplichte etiketteringsgegevens op uw website duidelijk en leesbaar vermeld staan bij het te koop aangeboden diervoeder.
EU-regels bij import kant-en-klare voeders voor gezelschapsdieren in consumentenverpakkingen
Kant-en-klare voeders die bedoeld zijn om direct aan consumenten te worden verkocht, moeten bij import voldoen aan de EU-wetgeving voor etikettering. Bij importcontroles aan de grens kunnen wij hierop controleren.
Onverpakte diervoeders
Werkt u met voedermiddelen of mengvoeders in niet-gesloten verpakkingen of los gestort in transportmiddelen (bulkvervoer)? Dan moet u de verplichte etiketteringsgegevens op een begeleidend document vermelden. Bijvoorbeeld op de pakbon of het CMR-document.
Via het referentienummer van de partij of lot moet dit document gelinkt zijn aan de partij. In artikel 23 van de Marktverordening vindt u welke diervoeders onverpakt mogen blijven.
Meer weten over de algemene voorwaarden voor etikettering van diervoeders?
Wij hebben een overzicht gemaakt van alle wettelijke eisen voor etiketten van diervoeders. Bekijk hiervoor het Infoblad Etikettering van diervoeders.
U kunt ook in de wet zelf kijken. De algemene voorwaarden staan in de wetsartikelen 11 tot en met 14 van de Marktverordening.
In de Marktverordening (Verordening (EG) Nr. 767/2009) vindt u ook een toelichting op de begrippen 'niet misleidend', 'aanbiedingsvorm', 'techniek voor communicatie op afstand' en 'communautaire gedragscodes voor etikettering'.