Ik wil meer weten over dierproeven
Wilt u meer weten over dierproeven? Bijvoorbeeld hoeveel instellingen dierproeven uitvoeren? En waar u de regels kan vinden waaraan deze instellingen moeten voldoen? Op deze pagina leest u meer informatie.
Wat is een dierproef?
In artikel 1.1.a van de Wet op de dierproeven (Wod) staat beschreven wat een dierproef is. Dierproeven worden bijvoorbeeld gedaan om te testen of nieuwe medicijnen, behandelmethoden en voedingsmiddelen veilig zijn. Het proefdier kan daarbij pijn, stress of angst ondervinden.
Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over dierproeven.
Welke dieren worden gebruikt als proefdier?
In Nederland worden dierproeven gedaan op levende, gewervelde dieren. Zoals muizen, ratten, konijnen, kippen, varkens en vissen. Soms doen onderzoekers ook dierproeven op niet-menselijke primaten. Hierover staan in de Wod aanvullende regels. Ook worden soms dierproeven uitgevoerd met levende koppotige dieren. Dat zijn bijvoorbeeld inktvissen of octopussen.
Welke instellingen voeren dierproeven uit?
Nederland telt ongeveer 75 bedrijven en instellingen met een vergunning om dierproeven te doen of proefdieren te fokken. Dat zijn bijvoorbeeld universiteiten, universitaire ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en farmaceutische bedrijven.
Lees meer informatie over de eisen voor dierproeven of proefdieren fokken.
Waar staan de regels over dierproeven?
De regels om proefdieren in Europa te beschermen staan in de Europese richtlijn voor dierproeven. De Nederlandse wetten en regels zijn hierop gebaseerd. Dit zijn:
Ik wil een melding doen over een instelling die dierproeven doet
Wilt u een melding doen over het omgaan met proefdieren in een instelling? Doe een melding op deze pagina of bel 0900-03 88.