We voeren diergeneesmiddeleninspecties uit bij diergeneeskundigen, handelaren en veehouders. Dat gebeurt na een melding of in projecten. De cijfers op deze pagina hebben uitsluitend betrekking op meldingen.
In 2021 zijn vanuit verschillende bronnen meldingen over diergeneesmiddelen ontvangen. Deze meldingen gaan zowel over de handel en het voorschrijven, als over het toepassen van diergeneesmiddelen en de aanwezigheid van residuen van diergeneesmiddelen in producten van dierlijke oorsprong.
Samenvatting
In 2021 voerden we in totaal 207 inspecties uit na een melding over diergeneesmiddelen. Bij 136 inspecties (66%) zijn 1 of meer overtredingen geconstateerd. De meldingen zijn onderverdeeld in Meldingen Nationaal Plan Residuen (NPR), Meldingen voedselketeninformatie (VKI) en overige meldingen diergeneesmiddelen.
15 inspecties zijn uitgevoerd naar aanleiding van meldingen NPR. Bij 10 inspecties zijn overtredingen geconstateerd. Deze hadden betrekking op MRL-overschrijding, administratieve verplichtingen, de VKI en het toepassen van diergeneesmiddelen.
Er zijn 137 inspecties uitgevoerd naar aanleiding van meldingen VKI. Bij 98 inspecties zijn overtredingen geconstateerd die betrekking hadden op de VKI, administratieve verplichtingen en het toepassen van diergeneesmiddelen. Het juist en volledig invullen van het VKI-formulier blijft hiermee een aandachtspunt.
Voor overige meldingen diergeneesmiddelen zijn 55 inspecties uitgevoerd. De helft van de 28 geconstateerde overtredingen bij vergunningplichtigen had betrekking op het voorhanden hebben van een niet-vergund diergeneesmiddel. Bij vergunningplichtigen zonder vergunning was de afdoening met betrekking tot invoer bij 10 van de 17 inspecties niet akkoord. Internethandelaren dienen net als reguliere handelaren in diergeneesmiddelen op de hoogte te zijn van de eventueel benodigde vergunning(en). Zo is voor het importeren van diergeneesmiddelen vanuit derde landen een importvergunning verplicht. Op deze pagina's vindt u meer informatie over vergunningen.
Werkwijze
Het toezicht op diergeneesmiddelen is risicogericht. Het aantal opgelegde maatregelen geeft hierdoor geen representatief beeld van de naleving binnen een sector. Bij 1 inspectie waarbij meerdere overtredingen zijn geconstateerd, kunnen meerdere of een combinatie van maatregelen worden opgelegd. Omdat we risicogericht toezichthouden, geeft het aantal opgelegde maatregelen geen representatief beeld van de naleving binnen een sector. De inspecteur kan naast het opleggen van een maatregel ook een mondelinge correctie (MC) geven. Meer informatie: hoe wij handhaven bij onjuist gebruik van diergeneesmiddelen.
Meldingen Nationaal Plan Residuen (NPR)
De NVWA is vanuit Europa verplicht om monitoringsonderzoek te doen naar de aanwezigheid van residuen van diergeneesmiddelen in levende dieren (boerderijfase) en producten van dierlijke oorsprong (slachtfase). Op veehouderijbedrijven en in slachthuizen onderzoeken we dierlijke producten en organen op diergeneesmiddelen en verboden stoffen. Andere voorbeelden van te bemonsteren stoffen zijn haar, urine en drinkwater.
De uitslagen worden beoordeeld. Wanneer sprake is van een overschrijding van de wettelijke norm, leidt dit tot een inspectie op het veehouderijbedrijf. Dit geldt ook voor meldingen afkomstig uit andere landen die betrekking hebben op dieren die afkomstig zijn uit Nederland, maar in het buitenland zijn geslacht.
In 2021 zijn 100 non conforme uitslagen naar aanleiding van monstername NPR beoordeeld. Hiervan hadden 57 monsters mogelijk betrekking op (dier)geneesmiddelen. In 15 gevallen heeft dit geleid tot een inspectie op het veehouderijbedrijf. Voor inzicht in de aangetroffen stoffen kijk bij de uitkomsten van het monitoringsprogramma 2021
Resultaten en interventies
toezichtsgebied
aantal inspecties
akkoord
niet akkoord
schriftelijke waarschuwing
rapport van bevindingen
Melkvee
7
3
4
2
4
Varkens
4
0
4
3
4
Vleeskalveren
3
2
1
1
1
Pluimvee
1
0
1
0
1
Totaal
15
5
10
6
10
Toelichting per diersoort
Van de 4 overtredingen bij houders van melkvee zijn 3 overtredingen geconstateerd op het gebied van de administratieve verplichtingen. In 2 van de 3 gevallen waren niet alle behandelingen in het logboek van de veehouder vermeld. Voor deze overtredingen is een RvB opgemaakt. In 1 van beide gevallen bleek bovendien het VKI-formulier onjuist ingevuld. Voor deze overtreding is aanvullend een SW opgemaakt. In het derde geval was helemaal geen logboek aanwezig, hiervoor is een RvB opgemaakt.
Naast de overtredingen op het gebied van de administratieve verplichtingen is er ook een MRL-overschrijding geconstateerd. Voor deze overtreding is een RvB opgemaakt. Het betreffende rund bevond zich bovendien nog in de wachttermijn van een diergeneesmiddel. Ook bleek het VKI-formulier onjuist ingevuld. Voor het onjuist invullen van het VKI-formulier is een SW opgemaakt.
Er zijn 3 inspecties uitgevoerd bij houders van fokvarkens omdat er sprake was van een MRL-
overschrijding. Bij 1 inspectie werd bovendien niet voldaan aan de administratieve verplichtingen. Zo waren niet alle behandelingen met diergeneesmiddelen in het logboek van de veehouder vermeld. Bij de andere 2 inspecties was er naast de MRL-overschrijding sprake van een onjuist of onvolledig ingevuld VKI-formulier. Voor deze overtredingen is per inspectie een SW en een RvB opgemaakt.
Er is 1 inspectie bij een houder van vleesvarkens uitgevoerd. Deze inspectie was niet akkoord omdat er sprake was van een MRL-overschrijding. Ook bleek de VKI niet kloppend te zijn. Voor deze overtredingen is een RvB opgemaakt.
Bij houders van vleeskalveren was 1 inspectie niet akkoord op het gebied van het toepassen van diergeneesmiddelen; het diergeneesmiddel werd langer toegepast dan in de vergunningsvoorschriften is vermeld. Bovendien was het VKI-formulier niet juist ingevuld. Voor deze overtredingen zijn een SW en een RvB opgemaakt.
Voor de inspectie bij een houder van vleeskuikens is een RvB opgemaakt voor de geconstateerde MRL-overschrijding.
Meldingen Voedselketeninformatie (VKI)
VKI-meldingen gaan over dieren die aangeleverd worden op het slachthuis waarbij de aangeleverde voedselketeninformatie mogelijk onjuist of onvolledig is. De informatie op het VKI-formulier komt dan niet overeen met de waarneming van de toezichthoudend dierenarts.
Resultaten en interventies
toezichtsgebied
aantal inspecties
akkoord
niet akkoord
MC
schriftelijke waarschuwing*
rapport van bevindingen
Melkvee
127
32
95
1
93
21
Vleeskalveren
4
2
2
0
2
0
Varkens
3
2
1
0
1
0
Pluimvee
1
1
0
0
0
0
Schapen
1
1
0
0
0
0
Geiten
1
1
0
0
0
0
Totaal
137
39
98
1
96
21
* In het specifiek interventiebeleid Diergeneesmiddelen is de door de NVWA op te leggen maatregel voor het onvolledig aanleveren van VKI gewijzigd van een RvB in een SW. Deze wijziging verklaart het verschil in het aantal opgelegde SW's en RVB's voor overtredingen VKI in vergelijking met voorgaande jaren.
Toelichting per toezichtgebied
Voedselketeninformatie
Bij 84 van de 95 niet-akkoord inspecties zijn overtredingen op het gebied van de VKI geconstateerd. De meest voorkomende overtredingen hadden betrekking op:
het niet vermelden van alle benodigde gegevens op het VKI-formulier;
het onjuist invullen van de datum m.b.t. het aflopen van de wachttermijn;
het onjuist invullen van informatie m.b.t. het diergeneesmiddelengebruik in de betreffende periode;
het onjuist invullen van informatie m.b.t. de gezondheidsstatus/ziekte van het dier.
Voor deze overtredingen zijn in totaal 73 SW’s en 10 RvB’s opgemaakt. Ook is er een MC gegeven.
We zien dat een aantal veehouders diergeneesmiddelen met 0 dagen wachttijd, zoals een calcium-magnesium infuus, niet op het VKI-formulier vermeldt. Onder bepaalde omstandigheden is dit echter wel verplicht. Daarom is het van belang de vragen op het VKI-formulier altijd zorgvuldig door te lezen.
Administratieve verplichtingen
Bij 25 van de 95 niet-akkoord inspecties zijn overtredingen op het gebied van de administratieve verplichtingen geconstateerd. Deze overtredingen hadden betrekking op:
het ontbreken van een logboek;
het niet vermelden van de naam en/of RegNL-nummer van een diergeneesmiddel;
het niet vermelden van de wachttermijn;
het niet vermelden van alle behandelingen met diergeneesmiddelen;
het niet vermelden van behandeldata.
Voor deze overtredingen zijn in totaal 18 SW's en 6 RvB's opgemaakt. Bij 17 van de 24 geconstateerde overtredingen op het gebied van de administratieve verplichtingen bleek ook de VKI niet akkoord.
Toepassen van diergeneesmiddelen
Bij 6 van de 95 niet-akkoord inspecties zijn overtredingen op het gebied van het toepassen van diergeneesmiddelen geconstateerd. Deze overtredingen hadden betrekking op:
het niet in acht nemen van de wachttermijn;
het niet overeenkomstig de registratiebeschikking behandelen van dieren (dosering);
het handelen in strijd met bedrijfsgezondheidsplan/bedrijfsbehandelplan.
Voor deze overtredingen zijn in totaal 1 SW en 5 RvB's opgemaakt.
Van de 4 inspecties bij houders van vleeskalveren waren er 2 niet akkoord met betrekking tot de VKI. In beide gevallen had de veehouder het VKI niet juist en volledig ingevuld. Bovendien waren in 1 geval niet alle behandelingen met een diergeneesmiddel op het VKI-formulier vermeld. Voor beide overtredingen is een SW opgemaakt.
Er is 1 inspectie uitgevoerd bij een houder van fokvarkens, deze inspectie was niet akkoord. Er was namelijk geen VKI-formulier opgemaakt, terwijl dit wel is voorgeschreven. Voor deze overtreding is een SW opgemaakt. Er zijn ook 2 inspecties uitgevoerd bij houders van vleesvarkens. Deze inspecties waren beide akkoord.
Naast meldingen NPR en meldingen VKI, is er een categorie overige meldingen diergeneesmiddelen. Deze meldingen zijn bijvoorbeeld afkomstig van andere toezichthoudende organisaties, bedrijven en particulieren.
Resultaten interventies
toezichtsgebied
aantal inspecties
akkoord
niet akkoord
schriftelijke waarschuwing
rapport van bevindingen
proces-verbaal
VTC
Vergunningplichtigen
38
9
29
2
28
0
0
Veterinair
8
6
2
0
2
0
1
Melkvee
5
2
3
2
1
0
0
Paarden
3
0
3
0
3
0
0
Overig
1
0
1
0
0
1
0
Totaal
55
17
38
4
34
1
1
Toelichting per toezichtgebied
Er zijn 38 inspecties uitgevoerd bij vergunningplichtigen, waarvan 29 inspecties niet akkoord waren. In 18 gevallen had de geïnspecteerdegeen vergunning.
Niet-vergunninghouder: voorhanden hebben van diergeneesmiddelen
Bij 8 vergunningplichtigen zonder vergunning was de afdoening met betrekking tot het voorhanden hebben van diergeneesmiddelen niet akkoord. In 7 gevallen zijn er diergeneesmiddelen aangetroffen die niet waren vergund (registratie). Per geconstateerde overtreding is een RvB opgemaakt. In 1 geval was bovendien de afdoening met betrekking tot afleveren niet akkoord. Zo werd er een diergeneesmiddel afgeleverd zonder vergunning. Voor deze overtreding is apart nog een RvB opgemaakt. In een ander geval werden er URA-gekanaliseerde diergeneesmiddelen geïmporteerd zonder vergunning en zonder recept. De Douane heeft deze zending onderschept. Voor deze overtreding is een RvB opgemaakt.
Niet-vergunninghouder: invoer van diergeneesmiddelen
Bij 10 vergunningplichtigen zonder vergunning was de afdoening met betrekking tot invoer niet akkoord. Per geconstateerde overtreding is een RvB opgemaakt. Zo bestelde een particulier in 1 casus een diergeneesmiddel bij een bedrijf. De geïnspecteerde probeerde vervolgens het diergeneesmiddel zonder invoervergunning via een postbedrijf in te voeren.
Er zijn 4 inspecties uitgevoerd bij een D-vergunninghouder. In 3 gevallen was de afdoening met betrekking tot het voorhanden hebben van diergeneesmiddelen niet akkoord. De aangetroffen diergeneesmiddelen waren niet vergund. Voor deze overtredingen is een RvB opgemaakt. In 1 geval was de afdoening met betrekking tot uitvoer niet akkoord. De geïnspecteerde had een URA-gekanaliseerd diergeneesmiddel aan een klant in een andere EU-lidstaat geleverd. Vanwege de aard en hoeveelheid van het afgegeven diergeneesmiddel is een schriftelijke waarschuwing aangezegd.
F-vergunning
Er is 1 inspectie uitgevoerd bij een F-vergunninghouder. Deze inspectie was niet akkoord met betrekking tot het naleven van de vergunningsvoorschriften. Voor deze overtreding is een schriftelijke waarschuwing aangezegd.
G-vergunning
Er zijn 4 inspecties uitgevoerd bij een G-vergunninghouder. 1 inspectie was niet akkoord met betrekking tot het op een onwettige wijze reclame maken. 2 inspecties waren niet akkoord met betrekking tot het voorhanden hebben van een niet-vergund diergeneesmiddel. Tenslotte was 1 afdoening niet akkoord met betrekking tot invoer. Voor de genoemde overtredingen is een RvB opgemaakt.
GLD-vergunning
Er zijn 2 inspecties uitgevoerd bij een GLD-vergunninghouder. Beiden waren niet akkoord met betrekking tot het voorhanden hebben van een niet vergund diergeneesmiddel. Voor deze overtredingen is een RvB opgemaakt.
Er zijn 8 inspecties bij veterinairen uitgevoerd. 2 inspecties waren niet akkoord. 1 inspectie was niet akkoord met betrekking tot afleveren. Er werd een UDD-gekanaliseerd diergeneesmiddel voor paarden afgeleverd. Voor deze overtreding is een (VTC) berechtingsrapport en een RvB opgemaakt. De andere inspectie was niet akkoord met betrekking tot het voorhanden hebben van diergeneesmiddelen. Voor deze overtreding is een RvB opgemaakt. Ook is er een vervolgonderzoek bij de houder van de dieren ingesteld.
2 van de 4 inspecties waren niet akkoord. In het 1e geval had de geconstateerde overtreding betrekking op het toepassen van diergeneesmiddelen. Zo werden op een bedrijf standaard droogzetters toegepast. Omdat de veehouder kon aantonen al veel ondernomen te hebben om selectief droog te zetten, is een schriftelijke waarschuwing opgemaakt.
In het 2e geval was de afdoening met betrekking tot de administratieve verplichtingen niet akkoord. Zo werden niet alle behandelingen met diergeneesmiddelen in het logboek vermeld. Ook werd het register medische zorg niet bijgehouden. Voor deze overtredingen is een RvB opgemaakt.
3 inspecties bij houders van paarden waren niet akkoord. In de 1e casus was de afdoening met betrekking tot het voorhanden hebben van diergeneesmiddelen niet akkoord.
In de 2e casus was de afdoening met betrekking tot het toepassen van diergeneesmiddelen niet akkoord. Hier werd voorafgaand aan en tijdens een vliegreis preventief een diergeneesmiddel toegediend. Dit werd bij wijze van proef gedaan om te kijken of shipping fever bij paarden hiermee te voorkomen was. Het bij wijze van proef toedienen van een diergeneesmiddel is niet toegestaan.
In de 3e casus was de afdoening met betrekking tot het voorhanden hebben van diergeneesmiddelen niet akkoord. Hier werden diergeneesmiddelen die zijn toegelaten voor gebruik bij kalveren, toegepast bij paarden. Dit is in strijd met de vergunningsvoorschriften. Toepassen van diergeneesmiddelen in strijd met de vergunningsvoorschriften is uitsluitend mogelijk als er wordt voldaan aan de eisen van de cascade*. Deze paarden werden voorafgaand aan het transport preventief met een diergeneesmiddel behandeld om een ziekte te voorkomen. De houder heeft de diergeneesmiddelen op aanwijzing van de inspecteur op eigen rekening laten afvoeren en vernietigen. Voor alle 3 de overtredingen is een RvB opgemaakt.
*Cascade
In Nederland mag men alleen een diergeneesmiddel toepassen bij een dier als dit middel is vergund voor die diersoort én voor de betreffende aandoening. Het toepassen van diergeneesmiddelen in strijd met de vergunningsvoorschriften is wettelijk verboden. Alleen om een dier onaanvaardbaar lijden te besparen en wanneer er geen diergeneesmiddel voor de betreffende diersoort en indicatie is vergund, is afwijken van de vergunningsvoorschriften door de dierenarts volgens een vastgesteld stappenplan toegestaan. De dierenarts mag dan een ander (dier)geneesmiddel gebruiken.
Er is 1 inspectie uitgevoerd in de categorie overig. Deze inspectie was niet akkoord. Deze zaak heeft betrekking op een vogelopvang. Hier zijn overtredingen geconstateerd met betrekking tot het voorhanden hebben en het toepassen van diergeneesmiddelen. Ook waren de afdoeningen met betrekking tot diergeneeskundige handelingen, antibioticagebruik en administratieve verplichtingen niet akkoord. Voor de geconstateerde overtredingen is een PV opgemaakt.
Meer informatie
Meer informatie over diergeneesmiddelen, wetgeving en hoe wij handhaven staat op de pagina Diergeneesmiddelen.