Op het etiket moet onder meer de houdbaarheidsdatum staan. Zie de checklist etiketteringsverplichtingen voor een compleet overzicht. De etiketteringsverplichtingen gelden voor iedereen die betrokken is bij de handel in cosmetica, zoals fabrikanten, importeurs en distributeurs.
U moet de veiligheid van uw cosmeticaproduct aantonen voor u het op de markt brengt. Stel daarom een productveiligheidsrapport op, gebaseerd op de toxicologische eigenschappen van de stoffen in het product en de blootstelling aan het product. Zet in het rapport bijvoorbeeld welke ingrediënten er in het product zitten en hoe het gebruikt moet worden.
Het rapport moet opgesteld zijn door iemand die hiervoor gekwalificeerd is. In de Cosmeticaverordening artikel 10 lid 2 staan de volgende vereisten: “een persoon in het bezit van een diploma of ander bewijsstuk ter afsluiting van een universitaire opleiding in theoretisch en praktisch onderwijs in de farmacie, toxicologie, geneeskunde of een gelijksoortige studierichting, of van een door een lidstaat als gelijkwaardig erkende opleiding”. Zie ook het document Veiligheidsbeoordelaar onder de Cosmeticaverordening.
Houd een dossier met productinformatie bij. In het dossier staat welke stoffen het product bevat, en hoe hoog de concentraties hiervan zijn. In het dossier zit ook het productveiligheidsrapport. Hiermee verklaart u dat het product veilig is voor de consument.
De productie moet gebeuren volgens 'goede productiepraktijken'. Dit heet ook wel GMP: Good manufacturing practice. U kunt uitgaan van de norm NEN-EN-ISO 22716. Hierin staan bijvoorbeeld eisen voor:
kwaliteitscontrole, bijvoorbeeld controle op waterkwaliteit en omgaan met grondstoffen
werkruimte en machines
verpakken van producten
opslag
klachtenbehandeling
hygiëne
documentatie
In bijlage II van de Cosmeticaverordening staan stoffen die verboden zijn in cosmetische producten. Soms komen er onbedoeld sporen van verboden stoffen in cosmetica terecht. Onder bepaalde voorwaarden mag u deze cosmetische producten dan toch op de markt brengen. Zie artikel 17 van de Cosmeticaverordening.
Dierproeven met cosmetica zijn in heel Europa bij wet verboden. Dit geldt ook voor het testen van ingrediënten voor cosmetica. Ook geldt een handelsverbod voor cosmetische producten waarvan de ingrediënten op dieren zijn getest. Voor de meeste dierproeven zijn goede alternatieve testmethoden om de veiligheid van de ingrediënten in uw product vast te stellen.
Wilt u iets zeggen over de kenmerken of kwaliteit van uw product? In de Cosmeticaverordening én in Verordening EU 655/2013 staan algemene criteria waaraan beweringen (claims) over cosmetische producten moeten voldoen.
Produceert of importeert u een cosmetisch product voor de 1e keer? Dan moet u een notificatie indienen bij het Cosmetic Products Notification Portal (CPNP). Alle bevoegde autoriteiten van de EU-lidstaten hebben toegang tot dit digitale systeem. In Nederland wordt het onder meer gebruikt door de NVWA en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).
Als uw product nieuwe nanomaterialen bevat, moet u dit ook melden bij het CPNP. Hiermee krijgt u alleen te maken als uw bedrijf innovatieve producten maakt. Nieuwe nanomaterialen zijn nanomaterialen die (nog) niet in de bijlagen van de Cosmeticaverordening vermeld staan.
Meer informatie over wettelijke regels voor cosmetica
De EU-regels zijn er om de (volks)gezondheid te beschermen. Dat is het doel. Cosmetica mogen de gezondheid niet schaden als zij op een normale manier gebruikt worden.
De NVWA controleert of u zich aan de EU-regels houdt
Als u cosmetica produceert, importeert of distribueert, kunnen onze inspecteurs bij u langskomen voor een controle. Dit gebeurt meestal op basis van een steekproef. Of naar aanleiding van klachten van consumenten die bij ons binnenkomen, of op basis van meldingen van toezichthouders van andere EU-lidstaten. Aan de grens controleren we producten die van buiten de EU komen.
Als uw producten onveilig zijn, kunnen wij maatregelen nemen. Meer hierover leest u op de pagina over ons interventiebeleid.
Wij zijn verplicht om informatie over gevaarlijke producten te delen met andere EU-landen. Deze producten worden opgenomen in het Europese RAPEX-systeem. Dit gebeurt wanneer er kans is op ernstig letsel en ernstige gezondheidsschade.
Onveilig product melden
Ontdekt u zelf dat een van uw producten onveilig is? Dan moet u dit melden.