Mijn rundveebedrijf is verdacht of besmet
Zijn uw runderen misschien besmet met brucellose? Dan krijgt u te maken met de NVWA. Wij doen onderzoek en nemen zo nodig maatregelen.
Melding over brucellose
Krijgen wij een melding dat er misschien brucellose heerst op uw rundveebedrijf? Dan nemen wij eerst telefonisch contact met u op om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Uw bedrijf krijgt de status ‘verdacht’. Wij krijgen de meeste meldingen binnen via de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD). Deze organisatie onderzoekt bloedmonsters van runderen die een abortus hebben gehad, dus een ongeboren kalf hebben verloren. Royal GD onderzoekt of de Brucella-bacterie in het bloed zit.
Na het eerste telefonische contact komt een officiële NVWA-dierenarts bij u langs. Deze dierenarts kijkt welke dieren (inclusief andere diersoorten) ziek en gezond zijn en telt alle aanwezige dieren. Ook vraagt de deskundige of de betrokken mensen ziek zijn. Het onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoekt de bloedmonsters van de dieren die mogelijk besmet zijn.
Maatregelen tijdens verdenking
Uw bedrijf is ‘verdacht’ zolang de uitslag van het bloedonderzoek niet bekend is. Tijdens de verdenkingsfase gelden veterinaire maatregelen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen:
- U mag geen dieren afvoeren of aanvoeren.
- U mag geen mest afvoeren.
- U mag geen rauwmelkse producten (zoals kaas, boter en melk) verkopen.
- U mag de geproduceerde melk wel doorleveren als deze wordt gepasteuriseerd. Melk die van een melkveebedrijf naar een melkfabriek gaat en bestemd is voor menselijke consumptie, wordt altijd gepasteuriseerd.
De NVWA-dierenarts geeft uitleg over de maatregelen. U bent verplicht om deze maatregelen uit te voeren. De maatregelen zijn er om te voorkomen dat er meer dieren besmet raken, of dat de Brucella-bacterie wordt overgedragen op mensen.
Over de verdenking en de maatregelen ontvangt u ook een officiële brief van de NVWA. Wij sturen een kopie van deze brief naar de burgemeester van uw gemeente. Wij zijn verplicht om dit te doen. Als u een melkveebedrijf heeft, informeren we ook de Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ).
Er gaat ook een kopie van de brief naar de GGD bij u in de regio. Als u vragen heeft over brucellose bij uzelf of andere mensen, kunt u terecht bij de GGD.
Uitslag van het onderzoek
De eerste resultaten van het bloedonderzoek krijgt u binnen enkele dagen. Blijkt uit de test dat het dier niet besmet is? Dan heffen wij de verdenking op. Daarmee vervallen de getroffen maatregelen.
Blijkt uit de test dat een besmetting niet kan worden uitgesloten? Dan nemen wij opnieuw bloed af van het dier. Dit laten we onderzoeken. Blijkt hieruit dat besmetting nog niet kan worden uitgesloten? Dan nemen wij het dier over voor bacteriologisch onderzoek. Dit betekent dat wij het dier afvoeren naar het onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Daar wordt het dier gedood en worden de organen onderzocht. U krijgt een financiële vergoeding voor het dier. Het duurt ongeveer een maand voordat de uitslag van het bacteriologisch onderzoek bekend is.
Mijn bedrijf is besmet. Wat betekent dat voor mijn bedrijfsvoering?
Blijkt uit bacteriologisch onderzoek dat het dier besmet is met de bacterie Brucella abortus? Dan krijgt uw bedrijf de status 'besmet'. Wij nemen dan ook bloed af bij alle andere runderen en bij schapen, geiten en varkens op uw bedrijf en laten dit onderzoeken.
Nog vragen over brucellose?
Heeft u vragen over de bestrijding van brucellose door de NVWA? Neem dan contact met ons op. Bel naar het Landelijk meldpunt dierziekten: 045-546 31 88.
Heeft u andere vragen over deze dierziekte? Neem dan contact op met uw veearts.