Veilig gebruik van biociden
Gebruik biociden zoals ze bedoeld zijn. Lees voor gebruik het etiket en houd u aan het gebruiksvoorschrift. Gebruik alleen biociden die zijn toegelaten in Nederland. Zo houdt u de eventuele risico’s bij gebruik van deze middelen zo klein mogelijk.
Gebruik alleen toegelaten middelen
Voordat biociden op de Nederlandse markt komen, worden ze beoordeeld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het Ctgb onderzoekt of de middelen goed werken en ook veilig zijn als ze volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift worden gebruikt. Als dit zo is, mogen ze hier gebruikt en verhandeld worden.
Er zijn ook biociden die door de Europese Unie zijn toegelaten. De beoordeling is dan gedaan door een van de lidstaten. Deze biociden mogen ook op de Nederlandse markt worden aangeboden.
Via internet kunt u misschien middelen kopen die niet zijn toegelaten. Gebruik deze niet! Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor uzelf en anderen, en ook voor dieren en het milieu.
Hoe weet ik of een middel is toegelaten?
In de toelatingen databank van het Ctgb kunt u zien of een biocide is toegelaten. Er zijn ook biociden die direct zijn toegelaten tot de hele Europese Unie. Dit zijn de Unietoelatingen en een aantal Vereenvoudigde toelatingen. Deze middelen vindt u in de databank van de European Chemicals Agency (ECHA).
Toegelaten middelen hebben een toelatingsnummer
Biociden die zijn toegelaten krijgen een toelatingsnummer. Dit nummer staat op het etiket en staat ook vermeld in de databanken van het Ctgb en ECHA. Het toelatingsnummer ziet er zo uit:
- 4 of 5 cijfers gevolg door de hoofdletter N, bijvoorbeeld 1234N of 12345N
- de hoofdletters NL met daarna een streepje, 7 cijfers, een streepje en 4 cijfers, bijvoorbeeld NL- 0012345-0001
- de hoofdletters EU met daarna een streepje, 7 cijfers, een streepje en 4 cijfers, bijvoorbeeld EU-0012345-0001
Als het nummer met EU begint, is het middel direct toegelaten tot de hele Europese Unie.
Lees het etiket
Op het etiket staat de volgende informatie:
- de gevaren bij gebruik van het product
- hoe u zich tegen deze gevaren kunt beschermen
- bij biociden met een N-nummer: het wettelijk gebruiksvoorschrift, hierin staat waar u het middel wel en niet voor mag gebruiken en hoe moet u het gebruiken
- bij biociden met een NL- of EU- toelatingsnummer: het toegelaten gebruik en het gebruiksvoorschrift, hierin staat waar u het middel wel en niet voor mag gebruiken en hoe moet u het gebruiken
- de gebruiksaanwijzing
- het toelatingsnummer
- de naam en het adres van de houder van de toelating
- de werkzame stoffen en de concentratie daarvan
- andere vermeldingen die verplicht zijn volgens de toelating en volgens artikel 69 van de Biocidenverordening
Volg het gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing
In het gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing staat onder meer de volgende informatie:
- dosering: welke hoeveelheid u moet gebruiken en hoe vaak
- op welke manier u het middel moet gebruiken, bijvoorbeeld via welke methode
- op welke locatie en door wie de biocide gebruikt mag worden
- welke risicobeperkende maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld of u beschermende kleding moet dragen
- adviezen voor de bescherming van mens, dier en milieu
- veiligheidsaanbevelingen, bijvoorbeeld hoe u het product veilig kunt opslaan of verwijderen en EHBO-instructies
Houd u altijd aan de gebruiksvoorschriften. Verkeerd gebruik kan schadelijk zijn voor het milieu en voor de gezondheid van mens en dier. Ook kan het resistentie veroorzaken, waardoor de bestrijding van ongewenste organismen moeilijker wordt.
Actuele gebruiksvoorschriften kunt u vinden in de toelatingendatabank van het Ctgb (via de download link) en van de ECHA (via de link naar het SPC: samenvatting van de productkenmerken).
Bij professioneel gebruik is soms een licentie nodig
Veel biociden zijn bedoeld voor professionele gebruikers. Sommige soorten professionele biociden mag u alleen gebruiken, kopen en opslaan als u hiervoor een licentie heeft. Dit betekent dat u vakbekwaam bent. Deze eis geldt onder meer bij middelen om knaagdieren, mollen en woelratten te bestrijden.
In het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden en de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden (onder ‘bewijs van vakbekwaamheid biociden’) kunt u zien voor welke biociden en onder welke voorwaarden een licentie nodig is.
Daarnaast zijn er biociden die consumenten ook mogen gebruiken, zoals handdesinfectiemiddelen, slakkenkorrels, mierenlokdoosjes, antimuggenspray en groene-aanslag-verwijderaar. Die zijn vrij verkrijgbaar. Ze zijn onder meer te koop in tuincentra, doe-het-zelf-zaken en drogisterijen.