Inspectieresultaten speenkoorden 2024

In 2024 deed de NVWA onderzoek naar de veiligheid van speenkoorden. Een speenkoord wordt vastgemaakt aan een fopspeen en zorgt ervoor dat een kind zijn speen niet verliest. Speenkoorden kunnen te lang zijn of er kunnen kleine onderdelen loskomen. Dit levert een risico op verstikking op.

In het kort: onderzoek naar veiligheidsrisico's speenkoorden

Speenkoorden moeten veilig zijn. Makers van speenkoorden moeten zich aan de wettelijke eisen houden, zoals het Warenwetbesluit algemene productveiligheid. Ook zijn er normen voor speenkoorden. Dat zijn afspraken tussen onder andere bedrijven, consumentenorganisaties en overheden over veiligheidseisen en testmethoden.

De NVWA houdt toezicht op speenkoorden van producenten en handelaren. Er zijn ook particulieren die speenkoorden maken en verkopen. Zij verkopen hun producten vaak via online platforms zoals Marktplaats en Facebook. Hier hebben wij niet altijd zicht op.

Begin 2024 onderzochten wij speenkoorden van verschillende bedrijven. Van de 20 onderzochte speenkoorden voldeden 13 niet aan de eisen. Aanleiding voor dit onderzoek was een enquête in 2023 onder ouders en verzorgers. Uit deze enquête bleek dat sommige speenkoorden gebreken vertoonden. Zo kregen verschillende jonge kinderen een klein onderdeel in hun mond, met het risico op verstikking. Ons onderzoek in 2024 richtte zich op de producenten en handelaren van deze onveilige speenkoorden.

Inspectieresultaten: 65% van de speenkoorden voldeed niet

We hebben in ons laboratorium 20 verschillende speenkoorden getest. We keken onder andere naar de lengte van de koorden, of het speenkoord tegen vallen en stoten kan en of er ventilatieopeningen in de clip van het speenkoord zitten.

Wij zagen afwijkingen bij 13 van de 20 speenkoorden. Sommige speenkoorden vertoonden meerdere afwijkingen:

  • 5 speenkoorden waren te lang. Een te lang speenkoord kan om de nek van het kind komen te zitten. Dit kan tot verstikking leiden.
  • Bij 8 speenkoorden kwamen kleine onderdelen los. Dit bleek uit verschillende testen, waaronder een stootproef. Als een kind een klein onderdeel inslikt kan dit tot verstikking leiden.
  • Bij 2 speenkoorden ontbrak een ventilatieopening in de clip van het speenkoord. Zo’n opening moet erin zitten om verstikking te voorkomen.
  • Bij 5 speenkoorden ontbrak de contactinformatie van de producent. Dit is een vereiste uit het Warenwetbesluit algemene productveiligheid.

Bij 7 speenkoorden kwamen geen afwijkingen naar voren.

Hoe hebben wij gehandhaafd?

We hebben op verschillende manieren gehandhaafd. We maakten 13 keer een rapport van bevindingen op. Dit deden we als speenkoorden te lang waren, te kleine onderdelen bevatten of als de ventilatieopening ontbrak. Dit kan een gevaar opleveren voor jonge kinderen. Voor het ontbreken van de contactinformatie gaven wij 5 keer een officiële waarschuwing. Sommige bedrijven kregen zowel een officiële waarschuwing als een rapport van bevindingen.

De onveilige speenkoorden zijn teruggeroepen door de fabrikant en de verkoop van deze speenkoorden is gestopt. De speenkoorden mogen weer worden verkocht zodra ze aan de veiligheidseisen voldoen.

Wilt u meer informatie over hoe wij handhaven? Lees over ons interventiebeleid.

Vervolgaanpak: herinspecties bij overtreders

We voeren herinspecties uit bij bedrijven waarvan de speenkoorden niet aan de eisen voldeden. We gaan dan langs bij het bedrijf en controleren of de speenkoorden nu wel aan de eisen voldoen. Ook informeren wij deze bedrijven over de geldende wet- en regelgeving. En over hun verplichtingen om veilige producten op de markt te brengen. Bedrijven die ook wagenhangers verkopen wezen we op de wettelijke eisen waaraan deze producten moeten voldoen.

Waar moet ik op letten bij gebruik of aankoop van een speenkoord?

  • Vraag bij de maker of verkoper na of het speenkoord is gemaakt volgens de Europese veiligheidsnorm voor speenkoorden (NEN-EN 12586).
  • Controleer bij gebruik van het speenkoord regelmatig op het volgende:
    • Vertonen de kralen of de clip scheurtjes of breuken?
    • Zit het koordje nog goed vast?
    • Zit de knoop nog goed vast?
    • Laten de lusjes los?
    • Komen er stiksels of naden los?
  • Heeft u een onveilig speenkoord of twijfelt u over de veiligheid? Meld het ons.