Eisen voor beheerders of exploitanten van trampolines
De wettelijke eisen waaraan uw trampolines moeten voldoen hangen af van de gebruikssituatie. Is uw trampoline een attractie of speeltoestel, een sporttoestel, of speelgoed? Op deze pagina leest u de eisen per situatie.
Voorkom onnodig risico
Risico’s door een onveilige trampoline moet u voorkomen. Bijvoorbeeld schaafwonden bij het neerkomen op niet-afgedekte veren of frame. Houd altijd goed toezicht en geef instructies aan gebruikers van de trampoline. Zo kunt u het risico verkleinen op spierletsel, gewrichtsletsel, kneuzing of botbreuk. Bijvoorbeeld een verzwikte enkel als gevolg van het verkeerd neerkomen na een sprong.
Wettelijke eisen trampolines per gebruikssituatie
Welke regels gelden is afhankelijk van hoe en waar de trampoline wordt gebruikt. Een trampoline kan een speeltoestel of attractie, een sporttoestel, of speelgoed zijn.
Speeltoestel of attractie
Exploiteert u trampolines in een trampolinehal, in een speelomgeving of nabij speeltoestellen? Dan wordt dit gezien als een speeltoestel. Exploiteert u trampolines met een elektrische aanspanner voor publiek gebruik? Bijvoorbeeld op kermissen, braderieën en festivals? Dan is het toestel een attractie.
U moet zich houden aan de wettelijke eisen voor beheerders of exploitanten van attracties of speeltoestellen. U heeft bijvoorbeeld een certificaat van goedkeuring nodig van een aangewezen keuringsinstelling (AKI).
Sporttoestel
Exploiteert u trampolines als sporttoestel in een trampolinehal? Dan moet u zich houden aan de algemene productveiligheidseisen die staan in de Warenwet. Voor deze toestellen is een certificaat van goedkeuring niet verplicht.
Speelgoed
Verkoopt u trampolines die gebruikt worden in de particuliere sfeer? Dan moet u zich houden aan de wettelijke veiligheidseisen voor speelgoed.
Houd voldoende toezicht op gebruik
Als exploitant bent u wettelijk verplicht goed toezicht op het gebruik te houden. De gebruikers moeten zich houden aan uw gebruiksvoorschriften.