Groenteplanten, aardbeiplanten, plantuien en plantsjalotten

Binnen de EU is met de invoering van de AM-bestrijdingsrichtlijn 2007/33/EG de regulering voor groenteplanten verlicht of zelfs geheel beƫindigd.

Door het vervangen van deze richtlijn in 2022 door Uitvoeringsverordening (EU) 2092/1192 is aan deze situatie niets veranderd.

Het telen in vollegrond op een willekeuring perceel van bollen bestemd voor opplant van Allium cepa (plantui) en Allium ascalonicum (plantsjalot), en planten bestemd voor opplant van Allium porrum (prei), Beta vulgaris (biet), Brassica spp. (kool), Fragaria L. (aardbei) en Asparagus officinalis (asperge) is mogelijk mits de geoogste producten praktisch vrij van grond in het verkeer komen (spoelen of borstelen). Dit kan dus een perceel zijn waar geen grondonderzoek is uitgevoerd, of zelfs een besmet verklaard perceel. Alternatief: telen op een perceel waar een grondonderzoek plaatsvond en waarvoor een AM-onderzoeksverklaring is afgegeven. Dan mag verhandelen van groenteplanten binnen de EU met aanhangende grond. Dit zijn de zogeheten lichtgereguleerde gewassen. Voor de overige groenteplanten stelt de EU uitvoeringsverordening wat betreft AM geen eisen.

Export

De verlichting van AM-eisen binnen de EU heeft gevolgen voor de garantiestelling bij export van aardbeiplanten, groenteplanten, plantuien en plantsjalotten naar derde landen. De belangrijkste importerende landen eisen wel dat bloembollen geteeld zijn op AM-vrije percelen. Dit zijn percelen, die onderzocht en vrij bevonden zijn van AM of gelegen zijn in aardappelteeltverbodsgebieden. Sinds de invoering van de nieuwe AM-richtlijn dekt de geldende EU uitvoeringsverordening deze eisen niet meer.

Voor exportbestemmingen zullen dus garanties gegeven moeten worden boven het basis EU-niveau. De gewassen gelden wel als 'AM vrij'als dit is aan te tonen met een verklaring, afgegeven door de fytosanitaire autoriteiten uit het herkomstland. Meer informatie over de afgifte van deze verklaring op de pagina pre-exportcertificaat.

Voor partijen die van buiten de EU zijn ingevoerd, geldt het fytosanitaire certificaat als bewijs dat partijen vrij zijn van AM.