Meld gebrek aan werkzaamheid van blauwtongvaccins aan Bureau Diergeneesmiddelen
Sinds april 2024 zijn er meerdere blauwtongvaccins versneld goedgekeurd voor gebruik. Hiervoor is de data beoordeeld op de meeste kritische punten van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Het is belangrijk om meer inzicht te krijgen in de veiligheid en werkzaamheid van de blauwtongvaccins. Daarom roept het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCBG) dierenartsen of veehouders op om bijwerkingen en gebrek aan werkzaamheid te melden.
Een belangrijke voorwaarde beschreven in het ‘besluit tot toestemming voor gebruik’ is dat vermoedelijke bijwerkingen gemeld moeten worden bij het Bureau Diergeneesmiddelen van het aCBG. Onder vermoedelijke bijwerkingen vallen ongewenste reacties op een diergeneesmiddel bij dier of mens, maar ook het vermoeden van een gebrek aan werkzaamheid. Dit staat vermeld in artikel 73, lid 2, van Verordening (EU) 2019/6.
De ontvangen meldingen analyseert het Bureau Diergeneesmiddelen samen met de fabrikant. Soms is er laboratoriumonderzoek nodig om andere ziektes uit te sluiten. Daarnaast kijken we om welk vaccin het gaat en of het dier de juiste dosis heeft gekregen. Als het nodig is, ondernemen we actie. Zo kunnen we na de analyse adviseren om de aanbevolen dosis van een vaccin te verlagen, als er veel bijwerkingen optreden. Of juist om een extra vaccinatie te geven, bij een aantoonbaar gebrek aan werkzaamheid.
Lees het hele bericht op de website van College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
Meer informatie
Voor vragen over het melden van bijwerkingen kunnen journalisten contact opnemen met de woordvoerders van CBG.
Voor vragen over beleid rond blauwtong kunnen journalisten contact opnemen met de woordvoerders van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.