Nalevingshulp, paragraaf 3.2 van het Algemeen Interventiebeleid
Het Algemeen Interventiebeleid wordt momenteel herzien. Op deze pagina vindt u de nieuwe tekst voor het onderdeel Nalevingshulp in paragraaf 3.2 van het Algemeen Interventiebeleid.
Wat verandert er?
Inspecteurs en toezichthouders mogen bij een ernstige overtreding nu ook bepalen of het uitleggen van de regels de naleving bevordert. Zo ja, dan mogen zij die uitleg ook geven. Dit betekent dat nalevingshulp is aangemerkt als een interventie die bij alle overtredingen kan worden toegepast door of namens de inspecteur binnen zijn professionele ruimte.
Vervangende tekst
Onderstaande tekst vervangt het onderdeel Nalevingshulp in paragraaf 3.2 van het Algemeen Interventiebeleid:
Nalevingshulp
Nalevingshulp bestaat uit het verstrekken van informatie aan de overtreder om deze te helpen met het begrijpen en bewust naleven van de wettelijke voorschriften waarvan de handhaving aan de NVWA is opgedragen.
Nalevingshulp is een bijkomende interventie die door de inspecteur van de NVWA naar eigen inzicht mondeling of schriftelijk kan worden ingezet in alle gevallen waarin is vastgesteld dat er sprake is van een overtreding.
Toelichting
Het optreden van de NVWA is erop gericht om de naleving van de regelgeving te bevorderen. Bestaande overtredingen moeten worden beëindigd en herhaling van overtredingen moet worden voorkomen. Het geven van uitleg over de toepasselijke regelgeving kan hier een (grote) bijdrage aan leveren. Dit is met name het geval wanneer onbekendheid met en/of het niet (goed) begrijpen van de toepasselijke regelgeving heeft geleid tot het niet naleven ervan. In deze gevallen zal het geven van nalevingshulp, dus het geven van uitleg over welke regelgeving van toepassing is en wat deze regelgeving inhoudt, bevorderen dat de regelgeving wordt nageleefd.
Het geven van nalevingshulp zal echter niet in alle gevallen effectief kunnen zijn, bijvoorbeeld niet in gevallen waarin sprake is van calculerend gedrag en de regelgeving bewust wordt overtreden. De inspecteur van de NVWA die de overtreding constateert, zal binnen zijn professionele ruimte een goede inschatting kunnen maken of het geven van nalevingshulp zinvol is. Daarbij zal de inspecteur rekening houden met de betrokken belangen, zoals een tijdelijk ingezette sectoraanpak. Nalevingshulp wordt daarom als een bijkomende interventie ingezet, die in beginsel bij iedere overtreding kan worden toegepast, naast de interventies die behoren bij de klasse waarin de overtreding moet worden ingedeeld. Het is aan de inspecteur om te beoordelen of het geven van nalevingshulp zinvol is.
Nalevingshulp ziet enkel op de feiten en omstandigheden zoals die zich ter plekke voordoen en is altijd beperkt van aard. Afhankelijk van wat de inspecteur het meest passend acht, wordt nalevingshulp mondeling en/of schriftelijk gegeven door de inspecteur of, in afstemming met de inspecteur, door een andere medewerker van de NVWA. Nalevingshulp is informerend. De normadressaat is en blijft verantwoordelijk om naleving van de wettelijke voorschriften te realiseren.
Nalevingshulp wordt gegeven aan de overtreder, dus nadat een overtreding is geconstateerd, en dient te worden onderscheiden van handhavingscommunicatie. Dat laatste is een instrument dat door de NVWA naar eigen inzicht en waar nodig wordt ingezet als blijkt dat wettelijke voorschriften duiding behoeven. Dit instrument kan breed worden ingezet, gericht op een groep, branche of bedrijfstak, of op individueel niveau als blijkt uit omstandigheden dat wetsovertreding is te verwachten.
Gevolgen voor paragraaf 4.2 en 5.1 van het Algemeen Interventiebeleid
De tabellen in paragraaf 4.2 en 5.1 van AIB worden zo gelezen dat in alle gevallen dat er sprake is van een overtreding, nalevingshulp kan worden gegeven zoals beschreven in het onderdeel Nalevingshulp (nieuw).
Gevolgen voor het Specifiek Interventiebeleid
Vanwege deze wijziging, geldt voor het specifiek interventiebeleid (de SPEC's) het volgende: in alle gevallen waarin sprake is van een overtreding, kan nalevingshulp worden gegeven zoals beschreven in het onderdeel Nalevingshulp (nieuw) van het Algemeen interventiebeleid. Hierbij geldt dat bij alle klasse D overtredingen een mededeling ter plaatse of een schriftelijke terugkoppeling van inspectieresultaten kan worden gegeven.