Managementreactie IG-NVWA BuRO-advies pilot Mobiele Dodings Unit (MDU)

Managementreactie van IG NVWA bij het BuRO-advies over de risico’s voor dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid bij de inzet van een Mobiele Dodings Unit (MDU).

NVWA verstrekt vergunningen mobiele dodingsunit voor runderen

(20 mei 2022) Slachthuizen met een vergunning mogen vanaf 1 april 2022 op een boerderij runderen bedwelmen en doden die niet vervoerd mogen worden, maar wel geschikt zijn voor de slacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vergunningen verleend voor de inzet van een mobiele dodingsunit (MDU).

Voorwaarden

De MDU mag per veehouderijbedrijf maximaal drie gedode dieren meenemen naar het slachthuis om ze daar vervolgens verder uit te slachten. Slachthuizen mogen de MDU voorlopig alleen inzetten bij runderen.

Werkwijze NVWA bij mobiele dodings unit

Voordat wij een vergunning verlenen voor de inzet van een mobiele dodingsunit, toetsen we of het slachthuis aan alle eisen voor dierenwelzijn en voedselveiligheid voldoet. Het slachthuis met de MDU-vergunning moet de MDU-keuringsaanvraag minimaal drie dagen voor de keuring bij ons indienen. Wij hebben 2 FTE beschikbaar om toezichts- en keuringswerkzaamheden uit te voeren op de mobiele dodingsunits.

Op de locatie controleert onze dierenarts alle benodigde documenten en beoordeelt het dier. Dan besluit de dierenarts of het dier geslacht mag worden. De dierenarts is ook aanwezig bij het bedwelmen en verbloeden van het dier. Daarna vervoert de mobiele dodingsunit het gedode dier naar het bijbehorende slachthuis.

Na het uitslachten van het dier op het slachthuis keurt een dierenarts het  karkas en neemt de beslissing of het vlees geschikt is voor menselijke consumptie. Mogelijk ziet onze dierenarts ook nog afwijkingen door welzijnsproblemen en/of medicijngebruik. Dit wordt dan verder onderzocht.

Tarieven

Onze tarieven voor de inzet van een MDU zijn hetzelfde als in de slachterijen.

Voorgeschiedenis

In 2019 hebben we op verzoek van de Tweede Kamer een pilot uitgevoerd in samenspraak met een slachterij om de voor- en nadelen van een mobiele dodingsunit te onderzoeken.

Daarna heeft BuRO de resultaten geanalyseerd en praktische aanbevelingen gedaan om dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid te waarborgen. Deze zijn verwerkt in de vergunningsvoorwaarden, verplichte protocollen en toelatingseisen die voor elke mobiele dodingsunit gelden.

Inmiddels is er een Europese Verordening waarin concrete eisen voor het gebruik van een mobiele dodingsunit zijn opgenomen.